Pařížský zapečený květák


Pařížský zapečený květák


1 větší květák
150g ementálu nebo jiného tvrdého sýru
100g uzeného masa nebo angl. slaniny ( když nemám, nedám )
6og másla ( může být i Hera )
3 lžíce mouky hl.
0,25 l mléka
1 žloutek
pepř
sůl

Květák v celku ( tak to dělají ve Francii ) nebo ve větších
růžicích ( to dělám já ) povaříme v osolené vodě do poloměkka.
Okapaný vložíme do máslem vymazané zapékací mísy.
Polovinu sýru, uzené maso nebo slaninu nakrájíme na tenké
hranolky a proložíme květák.

Uděláme si z másla a mouky světlou jíšku a za stálého míchání
přidáme mléko, až se utvoří hladký bešamel. Do něj přidáme pepř,
sůl a druhou polovinu sýra,který na jemno postrouháme.
Povaříme a necháme vychladnout a pak vmícháme žloutek.
Květák pomažeme bešamelem, posypeme troškou sýra a
zapečeme do zlatova.
Podáváme s chlebem, opečenými nebo vařenými bramborami.

Dobrou chuť !

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Čtecí tabule na očním

Můj nejmilovanější.....