Pravá řecká pita
Tento týden probíhala mezi blogerkami debata o pitě.
V tu chvíli jsem na ni dostala velikou chuť a hned jsem zavolala mojí řecké kamarádce Elli,
jak ji dělá.
No, samozřejmě jako její maminka a ta zase od svojí maminky a........
Zrovna se ten rozhovor hodil i k tomu, že jsem jí popřála k narozenimám.
Recept :
- trocha vlažné vody
- malinkatý růžeček kvasnic
- nepatrně na malou lžičku medu ( když nemáte, tak špetku cukru )
Kvásek necháme naběhnout.
- 300 g hladká mouka
- lžíce olivového oleje ( když není olivový, tak jaký máte )
Vypracovat těsto úplně do hladka - musí být tužší a úplně hladké !!!
Zabalit do folie a dát do ledničky - nejlépe přes noc.
Pravá pita je velmi složitá - rozválí se pět lístečků a mezi ně náplň, ale to chce grif.
Tak mi Elli poradila, vyválet dva pláty ve velikosti plechu ( ten plitký plech ).
Náplně : se špenátem čerstvým nebo mraženým, nesmí být tekutý ani s mlékem) s osmahnutou cibulkou nebo pórkem,
pepř a 250 g balkánu nebo fety ( nastrouhat ).
NESOLIT !! Balkán nebo feta jsou hodně slané !
Další náplně : pórek, + vejce nebo 2 bílky ( s bílky je křupavější ), sušená rajčata, oregáno
Fantazii se meze nekladou : maso jako gyros se zeleninou, zelenina s balkánem nebo s nivou apod.
Místo těsta na pitu si můžete udělat těsto na pizzu, někdo to dělá i z listkového těsta.
Na náplň položit druhý plát těsta.
Dobrou chuť Dáša
Komentáře
Okomentovat